ANDEZİT PATLATMA TAŞI

Yapılarda kullanım alanlarını hareketlendirmek ve daha modern yaşanabilir alanlar oluşturmak için bazı uygulamalar yapılmaktadır. Bu uygulamaların içinde duvar işlemeleri,farklı renk kullanımı,farklı malzeme kullanımı gibi bir çok farklılık yapılır. Bunların arasında en önemli olan ve istenen etkiyi sağlayan farklı malzeme kullanımı olarak bilinmektedir. Genel olarak iç ve dış mekanda duvarlarda genelde andezit kullanımı yaygınlaşmaktadır. Bu kullanımda farklı özellikleri sayesinde bu malzeme kullanımı artmıştır. Malzeme kullanımında bu ürünün özellikleri sayesinde kullanımı çok yapılmıştır. Bu yazımızda malzemenin özellikleri ve üretim aşamaları hakkında bilgiler  paylaşacağız. Andezit patlatma taşı iç mekanlarda ve dış cevre duvarları başta olmak üzere bina çevresinde kullanımı yaygındır. Bu kullanımlar malzeme özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. İç mekanlarda görsellik ve ısı yalıtımı özelliklerinde faydalanırken dış mekanda ısı yalıtımı ve atmosfer koşullarına göre dayanımı sayesinde kullanımı yaygınlaşmaktadır. Bu uygulamalarda andezit patlatma taşı uygulamasında nelere dikkat edilmesi gerektiğini yazımızın devamında aktaracağız. Daha kapsamlı ve detaylı bilgiler için fabrikalarımızı ziyaret edebilirsiniz.

Andezit Patlatma Taşı Üretimi

Ham madde olarak maden sahalarından çıkarılan blok andezit taşı taşıyıcılarla fabrika stok sahasına indirilir. Bu noktada ham maddeler kesimi yapılacak ürünün özelliklerine göre ayrıştırıp depo edilir. Bu alanda stok edilen ürünler kesim aşaması geldiğinde vinç yardımıyla kesim makinelerine taşınır. Bu noktada elektronik sayıcılı kesim makinesi kesim işlemine başlamaktadır. Blok stok sahasında bulunan ürünlerden andezit patlatma taşı kesimi için uygun olan ham maddelerin seçimi yapılır. Bu seçimde blok taşın yüksek olması ve en olarak dar olması gerekmektedir. Bunun nedeni üretimi yapılan ürünün uzun boyda üretimi yapılamamasıdır. Bunun nedeni andezit patlatma taşı el veya makine kırımı yapılması sırasında kırılmalar oluşmasıdır. Bu kırılmalar sonucu uzun boylu üretim söz konusu değildir. Kesimi yapılan ham andezitlerin minimum kalınlığı dört santimetredir. Genişlikleri on beş ve yirmi santimetre olarak değişen ürünün boyları istenmesi durumunda standart veya boy serbest olarak kesilmektedir. Kalınlıkları patlatma işlemi yapıldığından dolayı standart olması imkansızdır. Bundan dolayı andezit patlatma taşı kalınlığı tam olarak aynı değildir. Bu kalınlık farklılığı uygulama sırasında kaybolmaktadır. Aksine avantaj olarak göz önüne gelmektedir. Bu durumu uygulama konusunda detaylı olarak ele alacağız. Patlatma işlemi sonrasında oluşan ürün dizilimi düzgün yapılmalıdır. Bu işlem sonrasında ürünler sarılmalı ve çelik halatlarla sarılmalıdır. Bu işlemler sonrasında andezit patlatma taşı hazırlanmış olarak stok alanında depolanmaktadır. Bu ürünler istenen her bölgeye sevk edilebilir.

Andezit Patlatma Taşı Uygulaması

Üretimi tamamlanan ürünler uygulanmak üzere şantiye sahasına sevk edilir. Bu sevk sırasında önemli olan ürünlerin düzenli dizilimi ve sağlam bağlanmasıdır. Uygulaması genelde duvara yapılan andezit patlatma taşı kimyasal yapıştırıcı ve yoğun çimento katkılı harç ile uygulanır. Öncelikle uygulaması yapılacak duvarın kesinlikle pürüzlü bir alana sahip olması gerekmektedir. Bu özellik mutlaka olmalıdır. Olmadığı durumlarda duvarda bu yüzeyler oluşturulmalıdır. Duvar yapısı bu şekilde olan duvar öncelikle ıslatılmalı ve düz olmalıdır. Düz olmayan duvarlarda çimento katkılı harç ile sıva yapılmalıdır. Bu şekilde düzlenen duvar uygulama hazırlamıştır. Uygulama sırasında andezit patlatma taşı istenmesi durumunda derzli ve derzsiz olarak uygulanmaktadır. Her iki uygulamanın ortak ve ayrışan özellikleri vardır. Derzsiz uygulamada mutlaka kimyasal yapıştırıcı ve özel karışımlardan kullanılmalıdır. Duvar yapısı mutlaka pürüzlü olması gerekmektedir. Diğer tarafta derzli uygulamada ise kimyasal yapıştırıcı adı verdiğimiz kalekim ve çimento katkılı harç kullanılmalıdır. Bu uygulama sonrası derz aralıkları boşaltılmalıdır. Sonrasında bu derz aralıkları ince kum ile yapılmış derz harcı ile doldurulmalıdır. Derz çubuğu adı verdiğimiz alimünyum çubuk ile derz aralıkları düzeltilerek tel fırça ile andezit patlatma taşı yüzeyi temizlenmelidir. Bu işlemler sonrasında oluşan duvar kaplaması ilk gün sonrasında her gün düzenli olarak sulanarak serinletilmelidir. Bunun yapılma sebebi harcın yanmasını engellemek ve mukavemetini artırmaktır.

Andezit Patlatma Taşı Özellikleri

Üretimi ve uygulaması diğer başlıklarında anlattığımız andezit patlatma taşı uygulandığı yapılara kendisiyle beraber özellikler kazandırmaktadır. Bu özelliklerin başında malzemenin yapısından kaynaklanan ısı yalıtım özelliğidir. Bir çok tarihi yapıda gördüğümüz yaz aylarında serin kış aylarında sıcak olması malzemenin ısı yalıtım özelliğinden kaynaklanmaktadır. Dış cephede kullanımda yapının ısı alış verişini kesmektedir. Diğer taraftan çok iyi nem bariyeri oluşturmaktadır. Uygulaması yapılan andezit patlatma taşı dış ortamdaki  nemi hapsederek iç ortama yansıtmaz. Bu özelliği sayesinde bir çok ısı yalıtım malzemesinin bitim noktasında kullanımı mevcuttur. Bir çok özelliğe sahip ürün son olarak darbe karşı dayanımı sayesinde bina çevresinde kullanıldığı gibi duvar yapımında kullanımı yaygındır. Diğer rakibi olarak görülen ürünlerin dayanım oranlarının üstünde performans gösteren andezit patlatma taşı özellikle duvar yapımı,bina çevresi uygulaması,dış duvar kaplama gibi bir çok alanda kullanılır. Dekoratif özelliği sayesinde bir çok yapının iç mekanında kullanımı yaygınlaşmıştır. Bu özellikleri yanında bir çok özelliğe sahip ürünü incelemek için lütfen numune isteğinde bulununuz. Daha kapsamlı bilgi için lütfen fabrikalarımızı ziyaret ediniz.

WhatsApp chat