NEDEN ANDEZİT?

NEDEN ANDEZİT?

Bir çok yapıda farklı tür ve dokuda yapı malzemesi kullanımı yapılmaktadır. Bu malzemelerin tercihlerinde kilit nokta olarak kulamım alanlarının özellikleri yatmaktadır. Bir alanın ne tür özellikler gerektirdiğine göre ürün seçimleri şekillenmektedir. Bu kapsamda dış mekanlarda bir çok ürün tercih edilirken bu ürünler içinde özellikleri ile ön plana çıkan ürün andezit olmaktadır. Bu ürün özellikleri sayesinde bir çok önemli yapıda kendine yer bulmaktadır. Bu yapılar başın önemli devlet yapıları, özel mülkler, çevre düzenlemesi ve şehir mobilyaları olmaktadır. İstenilen ebatlara göre üretimi yapılabilmesi bu ürünü diğer tüm ürünlerden ayırmaktadır. Bu kapsamda üretimi yapılacak ürünün alana özgü olması rahatça hareket ettirilmesini sağlamakla beraber alanda kendine yer edinmesini sağlamaktadır. Ham maddesi andezit olan ürünlerin diğer malzemelerde bulunmayan doğal ve estetik yapısı vardır. Bu özelliği gibi bir çok güzelliği barındıran ürünü inceleyerek yazımıza başlayalım.

Andezit Özellikleri Nelerdir?

Ham maddesi doğal taşlar olan ürün esasında volkanik bir kayaçtır. Volkanik kökenli olan ürün zor koşullara karşı dayanım sağlarken doğal yapısı estetik değerleri karşılamaktadır. Andezit taşı özelliklerini başlıklar halinde inceleyelim;

  • Kaymaz yapıya sahip bir üründür. Dış mekanlarda en çok aranan özellik malzemenin özellikle kış aylarında kaymamasıdır. Bu özelliği dış mekan malzemelerinde mutlaka bulunması gerekmektedir. Düşmeye bağlı yaralanmaları ortadan kaldırmak için bazı ürünlere kaymayı engelleyen bantlar çekilmektedir. Ancak bu ürünler zamanla kaybolmakta ve malzemeye kaymaya başlamaktadır. Bunların aksine andezit taşı ürünleri kesinlikle kaymaz. Kayma ve yapışma yapmayan ürün bir çok alanda kullanıma uygundur. Ürün bu özelliği sayesinde merdiven basamakları ve zemin kaplamalarında sıklıkla kullanılmaktadır. Kış aylarında her hangi bir işlem yapmadan kayganlık hissini ortadan kaldırmaktadır.
  • Doğal yapıya sahip bir çok ürün ısı yalıtım özelliğini beraberinde taşımaktadır. Doğal volkanik kökenli olan maden yapısı gereği ısı yalıtım özelliğine sahiptir. Bu özelliği ürünün cephe kaplamalarında kullanımını uygun kılmaktadır. Bundan dolayı cephe kaplama malzemesi olarak kullanılan andezit taşı bir çok yapıda görmek mümkündür. Bu özelliğini analiz sonuçlarına yansımıştır. Ancak uygulamalı olarak eski tarihi evlere baktığımızda yaz aylarında çok serin olduklarını görmekteyiz. Bunun aksine kış aylarında bu yapılar Sıcak olduğu gözlemlemek mümkündür. Bu özelliği andezit ham maddesini oluşturan yapılara borçludur.
  • Volkanik kayaç olarak bilinen ürün doğal bir malzeme olmasından dolayı aşınmaya karşı oldukça dayanıklıdır. Dış hava ortamlarında sıcaklık farkı veya dış etkenlerin maruz bıraktığı bir çok etkiye karşı durmaktadır. Bu özelliği andezit taşı diğer malzemelerden ön planda tutmaktadır. Bu yapısı kullanıldığı alanın veya inşa edilen binanın ömrünü artırmaktadır. Unutulmamalıdır ki yapı malzemesi yapının ömrünü belirlemektedir. Kimyasal etkenler veya kullanmaya bağlı hiçbir etken andezit taşının yapısında deformeye yol açmamaktadır.
  • Bir çok dış cephe malzemesi güneş ışığının altında solmaya veya deforme olmaya başlamaktadır. Bunu engellemek adına bu ürünlerde boyama veya tamir tadilat yapılmaktadır. Ancak andezit taşı kesinlikle cephede boya veya tadilat gerektirmemektedir. Bir çok yapının cephesinde görmekte olduğumuz ürün zamanla antik bir görünüş kazanır. Bu görünüş ise insanların gözüne estetik gelmektedir. Bu özelliği ürünü diğer tüm rakiplerinden ayırmaktadır. Bundan dolayı bir çok yapıda cephe kaplaması olarak kullanılır. Ürünü mekanik askılı ve çimento katkılı harç ile uygulama yapmak mümkündür. Ancak bu uygulamalarda önemli olan doğru ebatlarda andezit ürünleri kullanmak ve doğru tekniği kullanmaktır.

Bir çok tarihi yapıda önemli motifler kalıcılığı olması maksadıyla doğal taşlara işlenmektedir. Bu işlemlerde malzemenin buna uygun olması ve zamanla bu motifleri kaybetmemesi gerekmektedir. Bu maksatla bu işlemelerde genelde andezit taşı kullanımı yapılmıştır. Bu kullanımlarda malzemenin ebatların tarihi yapılarda büyük olmaktadır. Ancak günümüzde bu ebatlar daha makul değerlerde ve teknoloji yardımıyla hatasız olarak yapılmaktadır. İnci Andezit olarak anahtar teslimi bir çok çeşme işlemesi, şadırvan uygulaması veya kabir işlemesi yapmaktayız. Yapmanız gereken bizi arayarak istediğiniz ürünü bizimle paylaşmak olacaktır. Teknolojinin son sistem kullanıldığı fabrikamız hatasız üretimini yapıp usta ekibimiz tarafından söylenen tarihte teslim edilmektedir. Yazımızın diğer bölümlerinde ürünün kullanım alanları hakkında kısa bilgiler vererek devam edelim.

Andezit Profilli Merdiven Taşı

Andezit Profilli Merdiven Taşı

Andezit Kullanım Alanları Nerelerdir?

Yapı malzemesi olarak kullanılan andezit önceki bölümde yer alan özelliklerine baktığımızda kullanım alanları ortaya çıkmaktadır. Özellikleri dolayısıyla birçok alanda kullanımı yapılan ürünün ebatları değişiklik göstermektedir. Ürünün boyutlarında ihtiyaçlara göre değişiklik yapılabilmesi kullanım alanlarını genişletmektedir. Kullanım alanları ve özelliklerine göre sıralayalım;

  • Yer döşemesi yapılması; farklı ebatlarda kullanımı yapılan alandır. Bu alanda minimum iki santimetre kalınlıkla olmalı ve kalınlık on santimetreye kadar çıkarılabilir. Diğer taraftan genişlik olarak minimum yirmi santimetre kullanılırken bu kalınlık elli santimetre bulmaktadır. İdeal ölçüler olarak 3*30*serbest boy ve 4*30*serbest boy andezit taşı kullanılmaktadır. Yer döşemesinde kullanım amacı ürünün kaymaz yapısı ve deforme olmayan dış kabuğudur. Üretimi yapılan andezit kesinlikle sıcaklık farklılığına dayanır. Yük ve basınca karşı dayanımı çok yüksektir. Bu özellikleri ürünü yer döşemesinde kullanılmasına olanak sağlamaktadır.
  • Duvar kaplaması yapılması; ürünün duvar yapımı ve kaplamasında kullanım ebatları oldukça farklıdır. Duvar yapımında kullanılan ürünlerin ebatları genelde el kırımı yapılmaktadır. Bundan dolayı yaklaşık ebatları 10*15*serbest boy şeklinde çıkmaktadır. Ancak bu ölçüler değişiklik göstermektedir. Kaplama malzemesi olarak kullanılan andezit mekanik ve çimento katkılı harç olarak iki farklı uygulama türü vardır. Bu uygulamalarda çimento katkılı harç ile yapılması durumunda kalınlık minimum iki maksimum üç santimetre olmalıdır. Diğer taraftan mekanik kaplamada andezit kalınlığı kesinlikle üç santimetre olarak belirlenmelidir. Bunun nedeni daha az kalınlık delinerek takılan taşın sağlam durmasını engellerken fazla kalın olması durumunda ağırlığından dolayı taşıyıcı sistemi zorlamaktadır. Bazı durumlarda taşıyıcı bu ağırlığı kaldırmamaktadır. Cephe kaplamasında andezit kullanıldığında zaman içerisinde boyama ve tadilat gerektirmez. Zamanla antik bir görünüm alarak yapıya değer katar. Diğer taraftan ısı yalıtım özelliği sayesinde yapıyı izole ederek enerji kaybını engellemektedir. Bu özellikleri yanında çimento katkılı harç ile yapılması durumunda andezit uzun süre düşmeden yerinde durmaktadır. Bu durumda önemli olan doğru ebat ve doğru işçiliği malzemeyle buluşturmaktır. Firmamız andezit taşı işçiliği ve malzemesini temin ederek anahtar teslimi işler yapmaktadır.

Özel işleme yapılması; malzeme dokusu gereği sert bir yapıya sahiptir. Ancak çeşitli işleme makineleri ve fabrikamızda bulunan özel işleme makineleri sayesinde ince motifler yapılmaktadır. Bu motifler isteğe bağlı olarak yapılmaktadır. Üretimi yapılan plak andezit taşı üstüne işlenen motifler uzun süre bozulmadan kendini muhafaza etmektedir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken konu işleme yapılacak malzeme sertliği ve yapısıdır. Bazı doğal taşlar yumuşak olup uygun fiyatlara işlenmektedir. Ancak zamanla deforme olarak üzerindeki motifleri kaybetmektedir. Bu durumun aksine andezit bozulmaz ve deforme olmadan durmaktadır. Uygulama alanı farklı alanlar bulunan ürün için temel olarak farklı işlevlerde eklenebilir. Üretimi yapılacak andezit taşı uygulaması ve malzeme temini için hemen bizi arayın.

WhatsApp chat